ຄ່າຄະແນນໂອແຣັກແມ່ນຫຍັງ? (The ORAC Score)
ຄ່າຄະແນນໂອແຣັກ (ORAC Score) ຫມາຍເຖິງຄະແນນທີ່ສົມມຸດຂຶ້ນມາ ເພື່ອໃຊ້ວັດຄວາມສາມາດໃນການຕ້ານອະນຸມູນອິດສະຫລະຂອງອາຫານ ຊຶ່ງມາຈາກຄຳເຕັມວ່າ Oxygen Racial Absorbance Capacity, ຊຶ່ງຄ່າຄະແນນໂອແຣັກຈະເຮັດໃຫ້ເຮົາຮູ້ວ່າ ອາຫານສອງຊະນິດທີ່ມີປະລິມານເທົ່າກັນ ຫາກອາຫານຊະນິດໃດມີຄ່າຄະແນນໂອແຣັກສູງກວ່າ ກໍ່ຫມາຍຄວາມວ່າອາຫານຊະນິດນັ້ນມີຄວາມສາມາດໃນການຕ້ານອະນຸມູນອິດສະຫລະໄດ້ດີກວ່າ ເພື່ອບໍ່ໃຫ້ເຮົາຕົກເປັນເຫຍື່ອຂອງການໂຄສະນາ.
ຄ່າຄະແນນໂອແຣັກເປັນເຄື່ອງມືທີ່ມີມາດຕະຖານ ແລະ ວິທີການທີ່ເປັນທີ່ຍອມຮັບຈາກນາໆປະເທດ ຊຶ່ງສາມາດລະບຸຄວາມສາມາດທີ່ແທ້ຈິງຂອງອາຫານໃນການຕ້ານອະນຸມູນອິດສະຫລະໃນຮ່າງກາຍມະນຸດ.
ມັງຄຸດ (Mangosteen)
ມັງຄຸດເປັນຣາຊີນີແຫ່ງຫມາກໄມ້ທີ່ມີສານປະກອບແຊນໂທນ (Xanthones) ຕາມທຳມະຊາດໃນປະລິມານຫລາຍທີ່ສຸດໃນໂລກ.
ຈາກຄຸນສົມບັດຂອງແຊນໂທນໃນມັງຄຸດທີ່ກໍ່ໃຫ້ເກີດຄຸນສົມບັດພິເສດທີ່ຄົ້ນພົບໂດຍນັກວິໄຈ
ທາງວິທະຍາສາດການແພດທົ່ວໂລກວ່າ ມີລິດໃນການຕ້ານອະນຸມູນອິດສະຫລະທີ່ຊົງປະສິດທິພາບ ສາມາດວັດໄດ້ຈາກຄ່າຄະແນນໂອແຣັກສູງກວ່າຫມາກໄມ້ຊະນິດອື່ນຫລາຍກວ່າ 20 ເທົ່າ.
- ຫລຸດການເກີດຂອງມະເຮັງຫລາຍຊະນິດເຊັ່ນ: ມະເຮັງຜິວຫນັງ, ລຳໄສ້, ຫລອດອາຫານ, ຕັບ.
- ຈາກຜົນຂອງການທົດລອງສາມາດຫລຸດຂະຫນາດຂອງເນື້ອງອກໄດ້.
- ຫລຸດອາການພູມແພ້ ຊ່ວຍໃຫ້ລະບົບທາງເດີນຫາຍໃຈດີຂຶ້ນ.
- ຕ້ານການອັກເສບ ຫລຸດຄວາມເຈັບປວດຂອງກ້າມເນື້ອ ແລະ ຂໍ້ກະດູກ.
- ຫລຸດໄຂມັນໃນເລືອດ, ຫລຸດໂອກາດຂອງພະຍາດຫົວໃຈ ແລະ ຄວາມດັນເລືອດສູງ.
- ຕ້ານເຊື້ອແບັກທີເຣຍ ແລະ ເຊື້ອໄວຣັສ.
ຫມາກພິລາ (Pomegranate)
ຫມາກໄມ້ສີສົດໃສທີ່ມີຕົ້ນກຳເນີດມາຈາກດິນແດນແຖວເປີເຊຍ ຫລື ປະເທດອີຣ່ານ ໃນປັດຈຸບັນຈາກການວິໄຈຈຳນວນຫລາຍຢືນຢັນວ່າ ຫມາກພິລາມີສານປະກອບຕາມທຳມະຊາດໃນກຸ່ມແຊນໂທນ ໂດຍສະເພາະແມ່ນ Hydrolysable Xanthones ຫລື ສານປະກອບແຊນໂທນໃນກຸ່ມທີ່ສາມາດລະລາຍນໍ້າໄດ້ຢູ່ໃນປະລິມານຫລາຍ ຊຶ່ງໃຫ້ປະໂຫຍດທີ່ຊັດເຈນແກ່ຮ່າງກາຍ.
- ຊ່ວຍໃຫ້ລະບົບໄຫລວຽນຂອງເລືອດດີຂຶ້ນ.
- ສົ່ງເສີມລະບົບເຮັດວຽກຂອງຫົວໃຈ.
- ຫລຸດພາວະການແຂງຕົວຂອງເລືອດຈາກໄຂມັນໃນເລືອດສູງ.
- ບັນເທົາພະຍາດຫົວໃຈ ແລະ ຄວາມດັນເລືອດສູງ.
- ເພີ່ມພະລັງ ແລະ ຄວາມງາມ.
ໂກຈິ ເບີຣີ (Goji Berry)
ເປັນຫມາກໄມ້ທີ່ພົບ ແລະ ປູກກັນຫລາຍທາງພາກຕາເວັນຕົກສ່ຽງເຫນືອຂອງປະເທດຈີນ ໃຊ້ເປັນສ່ວນປະກອບຂອງອາຫານຈີນຫລາກຫລາຍຊະນິດມາຕັ້ງແຕ່ບູຮານ ແລະ ມີຊັບພະຄຸນທາງຢາດັ່ງນີ້:
- ບຳລຸງຮ່າງກາຍ ບຳລຸງສາຍຕາ ໂດຍສະເພາະຕາບອດກາງຄືນ.
- ຊ່ວຍກ່ອມປະສາດເຮັດໃຫ້ຫລັບສະບາຍ.
- ຫລຸດປະລິມານນໍ້າຕານໃນເລືອດ.
- ເສີມພູມຕ້ານທານພະຍາດຂອງຮ່າງກາຍ.
- ມີສ່ວນຊ່ວຍເພີ່ມຈຳນວນເມັດເລືອດຂາວ.
- ຫລຸດໄຂມັນໃນເລືອດ.
- ປ້ອງກັນໄຂມັນພອກຕັບ ແລະ ຊ່ວຍໃຫ້ເຊວຕັບເຮັດວຽກໄດ້ດີຂຶ້ນ.
- ຊ່ວຍບັນເທົາອາການວິນຫົວ ຫນ້າມືດຕາລາຍ ສາຍຕາບໍ່ດີ.
- ເປັນຢາອາຍຸຍືນ ເຫມາະກັບຄົນທີ່ບໍ່ມີແຮງ, ອ່ອນເພຍ, ວິນຫົວ ແລະ ຫມາກໄຂ່ຫລັງເຮັດວຽກບໍ່ປົກກະຕິ.
ອາໄຊອິ ເບີຣີ (Acai Berry)
ເປັນຫມາກໄມ້ຂອງພືດຕະກູນປາມທີ່ມີຖິ່ນກຳເນີດໃນດິນແດນແຖວແມ່ນໍ້າອາເມຊອນ, ປະເທດເບຣຊິນ ມີປະຫວັດການໃຊ້ທີ່ຍາວນານ ແລະ ສິ່ງທີ່ເຮັດໃຫ້ຫມາກໄມ້ຊະນິດນີ້ແຕກຕ່າງຈາກເບີຣີທົ່ວໆໄປນັ້ນຄື ມັນອຸດົມໄປດ້ວຍກົດອະມິໂນ, ກົດໄຂມັນ, ວິດຕາມິນ, ເກືອແຮ່ ແລະ ສານຕ້ານອະນຸມູນອິດສະຫລະຈຳນວນຫລາຍ ຊຶ່ງເປັນລັກສະນະເດັ່ນທີ່ບໍ່ປະກົດມີຢູ່ໃນຫມາກໄມ້ຊະນິດອື່ນ ແລະ ຜົນລັບຈາກການໃຊ້ງານໃນຖານະເປັນສຸດຍອດຫມາກໄມ້ ເຮັດໃຫ້ ອາໄຊອິ ເບີຣີ ຖືກຈັດໃຫ້ຢູ່ໃນເມນູສຸຂະພາບຂອງນັກໂພສະການຊັ້ນນຳຂອງໂລກ. ງານວິໄຈທາງວິທະຍາສາດທີ່ກ່ຽວຂ້ອງກັບການໃຊ້ສານອາຫານເພື່ອດູແລສຸຂະພາບ ເປີດເຜີຍໃຫ້ເຫັນຄວາມລັບ ແລະ ຄຸນສົມບັດທີ່ຫນ້າອັດສະຈັນຂອງ ອາໄຊອິ ເບີຣີ ຢ່າງຕໍ່ເນື່ອງເປັນຕົ້ນແມ່ນ:
- ມີຄວາມສາມາດໃນການຕ້ານອະນຸມູນອິດສະຫລະສູງ ແລະ ມີສ່ວນຊ່ວຍຕໍ່ຕ້ານພະຍາດມະເຮັງ.
- ຊ່ວຍຄວບຄຸມລະດັບໄຂມັນໃນເລືອດ.
- ອຸດົມໄປດ້ວຍສານອາຫານເຊັ່ນ: ໂປຣຕີນ ແລະ ກົດໄຂມັນຊະນິດບໍ່ອີ່ມຕົວ Omega-3/6/9.
- ອຸດົມໄປດ້ວຍວິດຕາມິນທີ່ຈຳເປັນຕໍ່ຮ່າງກາຍ.
- ມີສ່ວນປະກອບຂອງເສັ້ນໃຍອາຫານສູງ.
- ຊ່ວຍໃນເລື່ອງລະບົບການຍ່ອຍອາຫານ ແລະ ຄວບຄຸມນໍ້າຫນັກ.
- ຊ່ວຍໃນຂະບວນການຂັບສານພິດອອກຈາກຮ່າງກາຍ.
ໃນຊີວິດປະຈຳວັນຂອງເຮົານັ້ນ ຮ່າງກາຍຈະສ້າງອະນຸມູນອິດສະຫລະຂຶ້ນມາ ໂດຍສະເພາະເມື່ອເກີດຄວາມຕຶງຄຽດ ສານອະນຸມູນທີ່ລະດັບເຄມີບໍ່ສົມດຸນເຫລົ່ານີ້ຈະເຮັດໃຫ້ເຊວເສຍຫາຍ ເປັນໄປລັກສະນະດຽວກັນກັບໂລຫະເຂົ້າຂີ້ຫມ້ຽງ ແລະ ຖືກທຳລາຍໃນທີ່ສຸດ. ດ້ວຍເຫດນີ້ ອະນຸມູນອິດສະຫລະຈຶ່ງເປັນອັນຕະລາຍ ເປັນສາເຫດສຳຄັນເຮັດໃຫ້ແກ່ໄວ ແລະ ເປັນພະຍາດທີ່ເຮັດໃຫ້ເຊວເຊື່ອມສະພາບ.
ຫມາກໄມ້ທີ່ມີຄ່າຄະແນນໂອແຣັກສູງເທົ່າໃດ ກໍ່ຈະມີຄວາມສາມາດໃນການຕ້ານອະນຸມູນອິດສະຫລະໄດ້ຫລາຍເທົ່ານັ້ນ.
Leave a Reply